Du sår, vi vattnar. Söderhamn skördar.


Sparbanksstiftelsen Söderhamn finns till för söderhamnarnas och Söderhamns utveckling.

Bidragstagare berättar

Varje år delar vi ut ett stort antal bidrag för att stödja näringsliv, idrott, kultur och utbildning i Söderhamns kommun.  Skolavslutningen och Tappers Allservice fick sina ansökningar beviljade. Här berättar de vad bidragen innebär för dem.

"Bidraget är A och O för en lyckad skolavslutning"

Varje år arrangerar barn- och ungdomsklubben Be Smart skolavlutningen i Söderhamn. Det är en nykter tillställning, men ändå oerhört populär.

– Nyckeln är att vi har populära artister och att vuxna också deltar. Då blir det nyktert utan att vi behöver tvinga folk att blåsa.

Det berättar Marcus Wågström som är verksamhetsledare för Be Smart och Verkstäderna. Verksamheterna ingår i kommunens satsning på att göra Söderhamn till en bra stad för ungdomar.

Cirka 900 barn och ungdomar är med i Be Smart. De skriver varje år på ett kontrakt att de ska vara nyktra och drogfria. Klubben erbjuder en konstruktiv gemenskap, med aktiviteter som disco, badresor och skidåkning. Och som grädde på moset: en riktigt festlig skolavslutning.

– Det gäller att vi gör skolavslutningen så bra att ungdomarna kommer trots att föräldrarna också är där, förklarar Marcus. Då måste vi ha attraktiva artister. Tack vare bidragen som vi har fått från stiftelsen har vi kunnat ta dit artister som Petter, Amanda Jensen och Mustasch. Utan bidragen skulle vi inte ro skolavslutningen i land.

Marcus Wågström

Foto: Kristoffer Jansson

"Bidraget känns som ett fint kvitto på att vi gör något bra"

Tappers Allservice i Ljusne är ett väletablerat företag. I 23 år har de ägnat sig åt mekaniskt underhåll av industrier i Söderhamn. Lika länge har de varit kunder i Söderhamns Sparbank och Swedbank.

Nu tar de nästa steg och startar en fabrik för träförädling. I den nyinköpa grannfastigheten ska det fingerskarvas, hyvlas och kapas. Allt för att höja kvaliteten på virket.

– Det här är en investering på 12 miljoner, varav maskinerna står för 9 miljoner, berättar Per Tapper som tillsammans med sin bror Örjan Tapper äger företaget.

En stor kund är redan klar: Stora Enso/Ala sågverk, och även andra har redan hört av sig. Per räknar med att affärerna kommer att gå så bra att de inom loppet av ett par år kan anställa tio till tolv personer.

– Vi kommer att rekrytera personal från Söderhamn. Det känns bra att kunna erbjuda arbetstillfällen för söderhamnarna, betonar Per.

Bidraget från Sparbanksstiftelsen Söderhamn är Per jätteglad över, även om det bara är en bråkdel av den totala investeringen.

– Det känns jättekul att fler tycker att vi gör en bra satsning och det är extra roligt stöttningen kommer från lokalt håll. Det är ett fint kvitto.

Stiftelsen

Sparbanksstiftelsen Söderhamn delar ut bidrag till näringsliv, idrott, kultur och utbildning i Söderhamns kommun.

Läs mer

Bidrag

Har du en idé som behöver vattnas för att få växtkraft? Då ska du göra en ansökan om bidrag till stiftelsen.

Läs mer

Press

Den här sidan vänder sig till dig som arbetar inom media. Här hittar du bland annat pressmeddelanden och pressbilder som är fria för publicering.

Läs mer